Pajalahdentie 23 – Vastikkeet alas ja asumismukavuus ylös

Asunto Oy Pajalahdentie 23 oli ensimmäinen taloyhtiö, joka päätti siirtyä Fluxio Isännöinnin hoitoon huhtikuussa 2017. Nyt 32-huoneistoinen yhtiö on ollut asiakkaanamme kaksi vuotta ja on välitilinpäätöksen aika.

Yhteistyön lähtötilanne oli hyvä, koska talossa oli isot remontit takana ja talous tasapainossa. Haasteena oli löytää toimenpiteet, joilla jo hyvässä tilanteessa olevan taloyhtiön tilannetta voisi entisestään parantaa.
Yhdeksi kehitysalueeksi otettiin yhtiön talous. Vaikka vastike oli jo kohtuullinen, asetimme tavoitteeksi sen alentamisen. Taloyhtiö osallistui Sitran ja Fluxio Isännöinnin toteuttamaan energiansäästöhankkeeseen, jonka ansiosta taloyhtiön vedenkulutusta saatiin pudotettua merkittävästi. Kävimme läpi kaikki taloyhtiön sopimukset, teimme kustannussäästöihin tähtäävät muutokset ja nyt kahden vuoden aikana on saatu säästöjä jäte-, kaukolämpö-, vesi- ja hallintokustannuksissa. Samalla taloyhtiön vuokrattavien tilojen vuokrasopimukset tarkistettiin sekä varastojen ja autotallien vuokrat nostettiin alueen hintatason mukaisiksi. Näiden kaikkien toimenpiteiden seurauksena taloyhtiön hoitovastiketta on alennettu vuonna 2018 ja 2019, yhteensä yli 10 %.

Toisena kehitysalueena on ollun taloyhtiön asukkaiden viihtyvyyden parantaminen. Koska yhtiön isot remontit olivat jo takana, oli mahdollista keskittää huomio pieniin asumismukavuutta parantaviin toimenpiteisiin. Ensimmäiseksi uusittiin taloyhtiön siivoussopimus, koska rappukäytävien ja saunaosaston puhtautta haluttiin parantaa. Taloyhtiössä otettiin käyttöön taloyhtiölaajakaista, jotta osakkaat saivat nettiyhteytensä edullisemmin sekä Fluxion sähköinen varaukset.fi -kalenterijärjestelmä, jonka avulla pesutuvan ja saunan varaukset helpoittuivat ja selkiytyivät. Varauskalenterin ansiosta pesutuvan ja saunan käyttöasteet ovat nousseet mukavasti. Pyörillä paljon liikkuvien asukkaiden iloksi ja helpotukseksi järjestettiin vielä uusi iso pyörävarasto.

Kahden vuoden aikana on toki tehty tavanomaisia vuosikorjauksiakin. On hankittu kuivausrumpu sekä toteutettu katon huoltopesu, hormien puhdistus ja lipputangon uusiminen. Myös yhtiöjärjestys on päivitetty ja muun muassa taloyhtiön ja osakkaan välisiä vastuita tarkennettu.
Taloyhtiö ei koskaan “ole valmis”, joten tulevaisuuden suunnitelmiakin on jo projektilistalla. Yhtiökokous on antanut hallitukselle luvan kilpailuttaa ja hankkia uusi jätejärjestelmä, jotta nykyinen monipuolinen jätteenlajittelu saadaan entistä siistimmin toteutettua. Isompana hankkeena taloyhtiön hallitus on antanut isännöitsijälle tehtäväksi selvittää maalämmön käyttöönoton mahdollisuutta. Toteutuessaan maalämmön käyttö mahdollistaisi vastikkkeen alentamisen entisestään.

Paljon on tehty ja siitä viestii myös taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Juho Järvikuonan kommentti: ”Fluxiolla on jämäkkä ja läpinäkyvä ote taloyhtiömme johtamiseen ja säästöjen proaktiiviseen etsimiseen. Yhtiöön on investoitu, tulot ovat kasvaneet ja kulut pienentyneet. Tehtyjen toimenpiteiden ansiosta on yhtiön vastiketta voitu alentaa ja asumisviihtyvyyttä nostaa.”