Isännöitsijäntodistuksen hinnoissa on isoja eroja

 

Isännöitsijäntodistus on tärkeä dokumentti muun muassa asuntokaupoissa, joissa tarvitaan aina ajantasainen todistus liitteineen. Isännöitsijäntodistuksen hinta herättää usein keskustelua. Taloyhtiöiden hallitusten kannattaisi kiinnittää huomiota myös isännöitsijäntodistuksen hintaan ja toimitusnopeuteen isännöintitoimistoa kilpailuttaessa.


Vertailimme 11 toimistoa ja kahta toimitustapaa

Vertailimme pääkaupunkiseudun isoimpien isännöintitoimistojen isännöitsijäntodistuksen hintoja perustoimituksella ja 1–2 vuorokauden pikatoimituksella. Hintahaitari on suuri, hintaero perustoimituksella voi eri toimistojen välillä olla yli 80 euroa. Toimitusaika on yleisesti 3–4 päivää, mutta aikaa voi mennä viisikin työpäivää, eli viikko tilauksesta. Pikatoimitusmahdollisuuden 1–2 vuorokaudessa tarjoaa vain neljä toimistoa vertailussa olleesta 11 toimistosta. Pikatoimitus korottaa hintaa usein merkittävästi. Fluxiolla erillistä pikatoimitusmaksua ei ole ja pääsääntöisesti isännöitsijäntodistukset toimitetaan vuorokaudessa. 

Vertailu paljastaa, että jos isännöitsijäntodistus liitteineen tarvitaan vuorokauden sisällä, se kustantaa pikatoimitusmaksuineen yleisesti lähes 200 euroa ja kalleimmillaan jopa 235 euroa. Vertailussa halvin vuorokaudessa toimitettu isännöitsijäntodistus oli Fluxiolla, 128 euroa. 

Hintavertailussa käytimme useimmiten tilattavaa isännöitsijäntodistusta liitteillä. Sitä tarvitaan esimerkiksi huoneiston myynnissä ja pankkia varten. Liitteitä ovat yhtiöjärjestys, energiatodistus, kunnossapitotarveselvitys, talousarvio, toimintakertomus, tilinpäätös ja tilintarkastuskertomus. Asuntokaupoissa isännöitsijäntodistus saa olla enintään kolme kuukautta vanha. Mikäli asuntokauppa venyy tätä pidemmäksi, tulee asiakirja pyytää uudelleen päivitettynä isännöintitoimistosta.

 

Taulukko 1. Isännöitsijäntodistuksen hintavertailu (2024).

Vertailussa isännöitsijäntodistuksen hinta perustoimituksella tai 1-2 vrk pikatoimituksella, mikäli sellainen on tarjolla. Fluxiolla normaali toimitusaika on yksi (1) vuorokausi eikä hintaan ole lisätty erillistä pikatoimitusta.

Vertailua varten kerättiin hinnat isännöintitoimistojen verkkosivuilta tai asiakaspalvelusta helmikuussa 2024.