Tänä vuonna siirrytään Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmän toiseen vaiheeseen, jossa järjestelmään aletaan koota kattavia tietoja taloyhtiöistä. Kokosimme asiat, jotka jokaisen taloyhtiön ja osakkaan tulisi nyt tietää.
Mikä on huoneistotietojärjestelmä?
Huoneistotietojärjestelmä (HTJ) on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä sähköinen huoneistotietojärjestelmä, joka otettiin käyttöön vuonna 2019. Järjestelmä on taloyhtiöiden ja osakehuoneistojen tietopankki, johon kerätään kattavat, vertailukelpoiset ja ajantasaiset tiedot taloyhtiöistä. Järjestelmään tehtävä sähköinen omistajamerkintä korvaa osakehuoneiston paperisen osakekirjan.
Huoneistotietojärjestelmästä säädetään laissa ja siihen siirtyminen koskee kaikkia Suomen noin 90 000 asunto-osakeyhtiötä. HTJ:n ensimmäisessä vaiheessa taloyhtiöiden osakeluettelot siirrettiin huoneistotietojärjestelmän osakeluetteloon. Takaraja luettelon siirtämiselle oli vuoden 2023 lopussa. Pian on aika siirtyä huoneistotietojärjestelmän seuraavaan vaiheeseen.
Mikä on huoneistotietojärjestelmän seuraava vaihe eli HTJ2?
Tänä vuonna huoneistotietojärjestelmään aletaan kirjata tietoja taloyhtiöiden remonteista ja lainoista. Tavoitteena on vakinaistaa ja hyödyntää taloyhtiöiden hallinnollisia tietoja entistä tehokkaammin ja siten sujuvoittaa sekä asuntokauppoja, luotonantoa että taloyhtiöiden hallintoa.
Mitä tietoja järjestelmään kirjataan?
HTJ 2 -vaiheessa huoneistotietojärjestelmään lisätään muun muassa seuraavat tiedot:
- Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyötiedot
- Osakkaiden kunnossapito- ja muutostyötiedot. Järjestelmään ilmoitetaan ne osakkaiden 1.6.2023 lähtien toteuttamat muutostyöt, jotka edellyttävät muutostyöilmoituksen tekemistä taloyhtiölle.
- Taloyhtiön lainat ja vastikeperusteet
- Huoneistokohtaiset lainaosuudet ja vastikkeet
Tärkeät päivämäärät:
- Kesäkuu 2025: Taloyhtiöiden/isännöintitoimistojen rajapinta aukeaa ja taloyhtiöiden korjaus- ja rakennushanketietojen siirtäminen järjestelmään alkaa. Takaraja tietojen kirjaamiselle on 30.6.2026.
- Syyskuu 2025: Pankit ilmoittavat yhtiölainat järjestelmään. Takaraja tietojen kirjaamiselle on 30.11.2025.
- Joulukuu 2025: Isännöintitoimistot alkavat ilmoittaa osakkaiden lainoja ja vastikkeita järjestelmään. Takaraja tietojen kirjaamiselle on 30.6.2026.
- Heinäkuu 2026 alkaen tiedot tulee päivittää huoneistotietojärjestelmään vähintään kerran vuodessa.
Mihin HTJ:n tietoja käytetään ja kuka niistä hyötyy?
Huoneistotietojärjestelmään koottavia tietoja voidaan jatkossa hyödyntää muun muassa:
Lainapäätöksissä
Luotonantajat voivat jatkossa hyödyntää huoneistotietojärjestelmään kirjattuja tietoja lainapäätöksissään. Kun taloyhtiöiden ja niiden osakehuoneistojen tiedot löytyvät keskitetystä järjestelmästä, pankin on huomattavasti helpompi arvioida lainan vakuutena toimivan asunnon arvoa.
Koska huoneistotietojärjestelmään kirjatut tiedot siirtyvät myös Verohallinnon ylläpitämään positiiviseen luottorekisteriin, luotonantajien on jatkossa helpompi arvioida hakijan lainanmaksukykyä. Näin pyritään ehkäisemään kuluttajien ylivelkaantumista.
Asuntokaupoilla
Huoneistotietojärjestelmään kirjatut tiedot hyödyttävät sekä kiinteistönvälittäjiä että asunnon myyjiä ja ostajia. Kun kiinteistönvälittäjällä on käytössään kattavat tiedot taloyhtiön remonteista ja taloudellisesta tilanteesta, asunnon hinta-arvion laskeminen on helpompaa ja tarkempaa.
Järjestelmään kirjattujen tietojen ansiosta asunnon ostajalle muodostuu selkeä käsitys siitä, miten taloyhtiötä hoidetaan. Samalla ostajan on myös helpompi vertailla eri taloyhtiöitä keskenään.
Isännöinnissä
Huoneistotietojärjestelmä tekee etenkin isännöinnin vaihtamisesta suoraviivaisempaa. Tähän asti tiedon siirtyminen isännöitsijältä toiselle on voinut olla hyvinkin kankeaa ja hidasta. Siinä missä tietoja on aiemmin siirretty vaivalloisesti järjestelmästä toiseen, löytyvät ne jatkossa selkeästi koottuna huoneistotietojärjestelmästä.
Koska taloyhtiöiden tiedot merkitään järjestelmään samoja koodeja ja tietomalleja hyödyntäen, on eri taloyhtiöiden vertailu jatkossa entistä helpompaa. Tämä vertailudata helpottaa esimerkiksi tulevien remonttien suunnittelua.
Osakkaana
Oma asunto on useimpien suomalaisten suurin taloudellinen sijoitus. Huoneistotietojärjestelmään kootut tiedot auttavat osakkaita pysymään selvillä siitä, kuinka hyvin heidän arvokkaasta omaisuudestaan pidetään huolta.
Koska järjestelmä helpottaa myös taloyhtiöiden keskinäistä vertailua, oma hyvin hoidettu taloyhtiö erottuu jatkossa entistä selvemmin edukseen. Tästä on hyötyä myös siinä vaiheessa, kun asunnon myynti tulee ajankohtaiseksi.