Fluxio auttaa maalämpöhankkeissa

Energiansäästötoimenpiteiden edistäminen on alusta alkaen ollut keskeinen osa Fluxion toimintaa. Sen seurauksena Fluxion asiakkaista yli neljälläkymmenellä onkin jo maalämpö käytössä tai projekti meneillään.

Maalämpöhankkeessa liikkeelle lähtö on usein hankalinta. Fluxio on tehnyt asiakkailleen kymmeniä edullisia esiselvityksiä, joiden avulla on tutkittu onko maalämpöön siirtyminen mahdollista ja taloudellisesti järkevää. Jos on, niin taloyhtiön hallitus voi tehdä käynnistysehdotuksen yhtiökokoukselle. Tyypillisesti maalämmöstä päätetään kahden yhtiökokouksen vaiheistuksella, joista ensimmäisessä päätetään suunnittelusta ja kilpailutuksesta. Toisessa tehdään varsinainen projektipäätös sen jälkeen kun tarjoukset on saatu ja todellinen kustannusarvio on tiedossa.

Projektit ovat onnistuneet hyvin. Merkittäviä kustannusylityksiä ei ole tullut, lähinnä lisäkustannuksia ovat aiheuttaneet esimerkiksi tontilta yllättäen löytyvä lähellä pintaa oleva louhimista vaativa kallio. Toisaalta myös liian syvällä oleva kallio voi aiheuttaa lisäkustannuksia; onneksi Lauttasaaressa kallio on tyypillisesti lähellä pintaa. Myös asbestinpoistoon kannattaa varautua, koska sitä löytyy usein vanhoista lämmönjakohuoneista.

Aikataulujen venyminen on ollut ehkä yleisin maalämpöprojekteihin liittyvä hankaluus. Toimitusajat ovat viimeisen parin vuoden aikana olleet pitkiä. Kannattaa käydä tarkasti läpi eri tarjoajien aikataululupaukset sekä niihin liittyvät sanktiot ja mahdolliset riskit hinnankorotuksille odotusaikana.

Kun maalämpö on otettu käyttöön, oikeastaan suurin taloyhtiön hallituksen päätös on päättää sähkösopimuksesta, koska maalämpö kasvattaa sähkönkulutusta. Viimeisen vuoden aikana sähkön hinnat ovat heiluneet voimakkaasti. Sopimusvaihtoehtoja löytyy kiinteähintaisista tunneittain vaihtuvaan pörssisähkösopimukseen. Kaikissa sopimustyypeissä on etunsa.

Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä maalämpöön ja Fluxio kannustaa kaikkia kiinnostuneita selvittämään asiaa.

“Taloyhtiömme siirtyi maalämpöön vuonna 2022. Fluxio Isännöinti toimi tässä aktiivisesti ja auttoi meidät alkuun esiselvityksen muodossa. Tulokset olivat kannustavia, ja lopputulos oikein onnistunut: hyvin kilpailutettu ja toteutettu maalämpöratkaisu. Maalämpö laskee kustannuksia ja nostaa taloyhtiön asuntojen arvoa. Lisäksi taloyhtiömme kantaa oman vastuunsa ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä.”

Juho Järvikuona, As Oy Pajalahdentie 23:n Hallituksen puheenjohtaja

***

Juttu on julkaistu Hiilineutraali Lauttasaari 2030 Ilmastoliitteessä 9-2023